Wanneer je gaat samenwonen, zijn er enkele belangrijke zaken om te overwegen met betrekking tot je energiecontract. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen:
- Vergelijk energieleveranciers: Kijk naar de verschillende aanbieders en contracten die beschikbaar zijn. Je kunt energieleveranciers vergelijken op basis van prijs, duurzaamheid, service en contractvoorwaarden. Er zijn verschillende online tools beschikbaar om je hierbij te helpen.
- Kies het juiste contract: Beslis of je een contract met vaste of variabele tarieven wilt. Een vast tarief verandert niet gedurende de looptijd van het contract, terwijl een variabel tarief kan fluctueren. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur welke optie het beste is.
- Zet het contract op beide namen: Het is aan te raden het energiecontract op beide namen te zetten. Dit betekent dat je beiden verantwoordelijk bent voor de betaling van de energierekening.
- Geef de verhuizing door aan de energieleverancier: Wanneer je verhuist, is het belangrijk om je energieleverancier op de hoogte te stellen van de nieuwe situatie. Dit is vooral belangrijk als je van adres verandert.
- Houd rekening met de energiebehoefte: Het energieverbruik zal waarschijnlijk toenemen als je gaat samenwonen. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een contract.
- Overweeg groene energie: Als je milieubewust bent, kun je overwegen een contract te kiezen voor groene energie. Dit is energie die is opgewekt uit duurzame bronnen, zoals wind, zon en water.
Het is belangrijk om je tijd te nemen bij het kiezen van een energiecontract. Zorg ervoor dat je alle voorwaarden begrijpt voordat je een contract tekent. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de energieleverancier of een onafhankelijke energieadviseur voor advies.
Is energiecontract Adresgebonden?
Ja, energiecontracten zijn inderdaad adresgebonden. Dit komt doordat de levering van gas en elektriciteit plaatsvindt op een specifiek adres, en de energieleverancier moet weten waar de energie naar toe moet.
Wanneer je verhuist, moet je je energieleverancier hiervan op de hoogte stellen, zodat het contract kan worden overgezet naar het nieuwe adres. Als je naar een ander adres verhuist en je contract niet overzet, blijf je verantwoordelijk voor de energierekening op je oude adres.
Het is ook belangrijk om te weten dat als je verhuist naar een adres waar al een energiecontract is (bijvoorbeeld als je gaat samenwonen), je je huidige energiecontract moet beëindigen. Het is doorgaans niet mogelijk om twee energiecontracten te hebben op één adres.
Bij het verhuizen of wijzigen van een energiecontract is het dus altijd raadzaam om contact op te nemen met je energieleverancier om te zorgen voor een soepele overgang.
Kan nieuwe huurder energiecontract overnemen?
Ja, in sommige gevallen kan een nieuwe huurder het energiecontract van de vorige bewoner overnemen. Dit wordt ook wel contractoverneming genoemd. Het is echter belangrijk om te weten dat dit geen automatisch proces is. Zowel de oude als de nieuwe bewoner moeten hiermee instemmen en de energieleverancier moet ook op de hoogte worden gebracht.
Het proces voor contractoverneming varieert per energieleverancier. In veel gevallen moet er een formulier voor contractoverneming worden ingevuld. Hierop vermeld je de meterstanden op de dag van de overdracht, de datum van de overdracht, en de gegevens van zowel de oude als de nieuwe huurder.
Het is ook belangrijk om te weten dat als je een energiecontract overneemt, je de bestaande voorwaarden van dat contract accepteert. Dit betekent dat als de vorige bewoner een contract had met een vaste looptijd, je dit contract moet uitdienen.
Als alternatief voor contractoverneming, kan de nieuwe huurder er ook voor kiezen om een nieuw energiecontract af te sluiten. In dit geval moet de oude bewoner het bestaande contract beëindigen.
Ongeacht of je ervoor kiest om een bestaand energiecontract over te nemen of een nieuw contract af te sluiten, is het belangrijk om de voorwaarden van het contract goed te begrijpen voordat je een beslissing neemt. Neem bij twijfel contact op met de energieleverancier voor meer informatie.