Volgens een rapport van de Consumentenbond (pdf) zijn er tien energiebedrijven met een zorgwekkende financiële positie. Deze bedrijven zijn: Fenor, Allure Energie, Energie van Ons, DGB Energie, Huismerk Energie, Naked Energy, Vrij op naam, ServiceHouse, OM Nieuwe energie en Vandebron.
De genoemde ondernemingen kampen met een negatief solvabiliteitsratio, een indicator die de balans tussen eigen vermogen en totaal vermogen binnen een bedrijf weergeeft. Daarnaast bevinden nog drie andere bedrijven zich in een risicovolle situatie met een solvabiliteitsratio van 0 tot 20 procent: Ennatuurlijk, HVC en Budget Energie.
Financiële Staat van Energieleveranciers Onder de Loep
In een recente analyse van de financiële gezondheid van twintig energieleveranciers door de Vastelastenbond, blijkt dat een viertal bedrijven een zorgpunt vormt met een negatieve solvabiliteit. Volgens de bevindingen van deze consumentenorganisatie duidt de lage solvabiliteit van deze leveranciers op een verhoogde kwetsbaarheid voor financiële tegenvallers. Dit risico werd vorig jaar benadrukt toen zes energiebedrijven ten onder gingen aan financiële problemen gerelateerd aan hun solvabiliteit.
Deze bevindingen kwamen naar voren uit een grondige evaluatie van de jaarcijfers van 2021. Onder de onderzochte bedrijven hebben DGB, Gulf Gas and Power, Mega Energie en Budget Energie een negatieve solvabiliteit geregistreerd. Opmerkelijk is dat Mega Energie, een nieuwkomer op de Nederlandse markt sinds eind vorig jaar en ook actief in Frankrijk en België, de laagste solvabiliteit van allemaal had in 2021.
De jaarcijfers, gedeponeerd bij de relevante instanties, waren de leidraad voor de Vastelastenbond bij het beoordelen van de financiële gezondheid van de energieleveranciers. Naast de vier bedrijven met een negatieve solvabiliteit, is er een groep van vijf leveranciers met een positieve, maar zwakke solvabiliteit. Echter, elf bedrijven tonen een gezonde financiële status aan. Deze groep omvat bekende namen zoals Eneco, Pure Energie, Greenchoice, Vattenfall, Powerpeers, Delta en Essent. Met een solvabiliteit van twintig tot zestig procent, vertegenwoordigen zij de sterkste spelers op dit financiële vlak in de sector.
Deze cijfers tonen aan dat, ondanks de zorgen bij een aantal bedrijven, het merendeel van de energieleveranciers een solide solvabiliteitsratio behoudt, wat wijst op een potentieel stabiel financieel beheer binnen deze belangrijke industrie.
Wat zijn betrouwbare energieleveranciers?
De betrouwbaarheid van energieleveranciers kan worden beoordeeld op basis van verschillende factoren zoals financiële stabiliteit, klantenservice, transparantie in prijsstelling, duurzaamheid van de aangeboden energie, en de reputatie of klantbeoordelingen. Betrouwbare energieleveranciers zijn vaak die bedrijven die consistent goed presteren op deze gebieden.
Financiële Stabiliteit: Een bedrijf dat financieel stabiel is, heeft meestal een solide solvabiliteitsratio en is minder gevoelig voor marktvolatiliteit. Het controleren van de financiële gezondheid van een energieleverancier kan inzicht geven in hun langetermijnbetrouwbaarheid.
Klantenservice: Een goede klantenservice is een belangrijke indicator van betrouwbaarheid. Bedrijven die snel en adequaat reageren op vragen en klachten van klanten worden als betrouwbaarder gezien. Beoordelingen en ratings op consumentenplatformen kunnen hier inzicht in geven.
Prijsstelling en Transparantie: Betrouwbare energieleveranciers zijn duidelijk over hun prijzen en contractvoorwaarden. Er zijn geen verborgen kosten en informatie over prijswijzigingen wordt tijdig gecommuniceerd.
Duurzaamheid: Met de toenemende nadruk op klimaatverandering, worden energieleveranciers die investeren in duurzame energiebronnen en milieuvriendelijke praktijken als betrouwbaarder beschouwd door milieubewuste consumenten.
Reputatie en Klantbeoordelingen: Lang bestaande energieleveranciers met een positieve reputatie en hoge klanttevredenheid zijn vaak betrouwbaar. Onafhankelijke beoordelingen, awards en certificeringen kunnen ook dienen als indicatoren van betrouwbaarheid.
In Nederland kun je de betrouwbaarheid van energieleveranciers nagaan via consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond, vergelijkingssites en beoordelingen van andere klanten. Enkele voorbeelden van energieleveranciers die als betrouwbaar kunnen worden beschouwd (op basis van de eerder genoemde criteria en publieke informatie tot en met april 2023) zijn:
- Eneco
- Greenchoice
- Vattenfall
- Essent
- Pure Energie
Het is belangrijk om te onthouden dat de energiemarkt voortdurend verandert, en wat vandaag als betrouwbaar wordt gezien, kan in de toekomst veranderen. Regelmatige evaluatie en het bijhouden van actuele consumenteninformatie zijn essentieel bij het kiezen van een betrouwbare energieleverancier.